Tips och råd

 

I en hyresrätt får du hjälp att åtgärda många saker som ingår i hyran, men andra saker kan du ordna själv. Här har vi samlat lite tips för att göra ditt boende ännu mer trivsamt.

Dörrar

En droppe låsolja brukar hjälpa om du har problem med tröga eller gnisslande gångjärn Använd dock INTE olja i låset på din ytterdörr.

Fönster

Kontakta din boendevärd om dina fönster behöver tätas.

Golv

Golven håller sig fina och du undviker repor och märken genom att hålla dem fria från sand och smuts.

Du kan skydda golven genom att sätta så kallade glidknoppar eller filttassar under benen på stolar, bord och sängar. För riktigt tunga möbler finns det speciella skyddsbrickor att montera. Ska du flytta något tungt men har ingen som kan hjälpa dig att bära? Skydda golvet genom att se till att golvet är rent och lägg en filt eller matta under möbeln och skjut den framför dig.

Väggar

Att ställa en säng direkt mot väggen är ingen bra idé om sängen inte har en sänggavel. Fett från håret fläckar ner väggen och det ser snabbt tråkigt ut. Om du inte har en sänggavel, ställ sängen en bit från väggen.

– Sittmöbler placerade mot väggen  skaver hål på väggen bakom. Lägg några brädbitar på golvet bakom som distanser, så att möbeln inte når ända fram till väggen.
Skrivbord/databord rör sig också när du skriver eller spelar spel. Rädda väggen genom att sätta ett par vanliga filttassar på skivans baksida.

Att borra hål

Att borra hål i väggar och tak bör undvikas i största möjliga mån. Gör så diskreta hål du kan om du måste borra i väggen – se till att använda rätt verktyg för just den typ av vägg och föremål som det gäller. Kontakta din boendevärd om du är osäker vilket material din vägg består av.

Kom ihåg att många hål, till exempel efter en spegelvägg eller där du borrat hål som skadat väggen, kan räknas som överslitage som du blir ersättningsskyldig för när du flyttar.

Var försiktig så du inte borrar genom en elledning. Undvik därför att göra hål rakt under eller över ditt el-skåp, strömbrytare och vägguttag. Även med ritning i handen kan det vara svårt att veta var kablarna går, så ta det varsamt.
Det är inte tillåtet att borra i kaklet i duschrummet eller i stänkskyddet (glas) i köket. Tänk på att det kan finnas andra lösningar.  Idag finns det t.ex. många hållare med ”sugpropp”.

Ventilation och mögel

Det är viktigt att du inte stänger eller täcker över ventilerna för ventilationen i bostaden. Då sätts ventilationen ur funktion med risk för fukt- och mögelskador. Förutom dålig luft kan det också ge upphov till huvudvärk, allergier och eksem.

Gör rent väggar och golv i duschhörnan. Tvål- och hudrester kan bilda en grogrund för alger och till slut även mögel.
Duscha snabbt! Vid mer än fyra minuters duschning bildas normalt kondens på väggarna, vilket kan orsaka fuktskador.
Torka golvet efter dusch.

Vitvaror

Behöver du bruksanvisningar till vitvarorna och de ej redan finns i lägenheten, se här.

KYLSKÅP

Håll rätt temperatur För att matvarorna ska hålla är det viktigt att temperaturen i ditt kylskåp ligger på mellan +4° och +8°. Frysen bör hålla mellan -18° till -20°.
Moderna kylskåp är i regel självavfrostande. Principen är att kondensvattnet leds till en skål ovanför kompressorn. Där dunstar vattnet av den värme som uppstår.
Ibland kan det bli vatten på hyllor och i botten av skåpet. Då kan den lilla tratten till kondensvatten ha blivit igensatt. Peta försiktigt upp hålet med en tandpetare eller nål. Ventilationsgallret är löstagbart och kan tas bort vid rengöring.

FRYS

Om du frostar av kyl och frys regelbundet blir temperaturen jämnare och livslängden ökar. Tjocka lager av is ökar energiförbrukningen. Försök aldrig att hacka loss isen, då kan skåpet skadas.
När du frostar av din frys måste du se till att skydda skåpinredning och golv från de stora vattenvolymer som bildas när isen smälter. Blir det vattenskador på skåpinredning eller golv kan du bli ersättningsskyldig.

Stopp i toaletten

Det är viktigt att du inte spolar ner allt i toaletten! Spola inte ner:

  • Blöjor, sanitetsbindor, trosskydd, tops, bomull, hushållspapper eller pappershanddukar.
  • Kasta inte heller ämnen/vätskor som våra reningsverk inte kan ta hand om, till exempel färgrester, lösningsmedel, lacknafta, nagellack och aceton.

Om du själv orsakar stopp i avloppet kan du komma att debiteras.